Ajanvaraus »

Alan tutkimuksia

Kiropraktinen hoito on useissa tieteellisissä tutkimuksissa todettu tehokkaimmaksi hoidoksi tuki- ja liikuntaelinvaivoissa. Tutkimukset ovat osoittaneet myös, että kiropraktiikka on tehokkaampaa ja turvallisempaa kuin usein käytetyt tulehduskipulääkkeet. Se on nykyään maailman nopeimmin kasvava lääkkeetön hoitomuoto. Joka päivä maapallolla noin 80 000 kiropraktikkoa palvelee ihmisiä. Voidaankin sanoa, että kiropraktikolla käyvät säännöllisesti maailman terveimmät ihmiset, sillä he tarvitsevat muita harvemmin lääkkeitä, sairaalahoitoa ja lääkärillä käyntejä.

Viime vuosina monissa maissa virallisiin selkäkipujen hoitosuosituksiin on liitetty manipulaatio ja varhainen aktiivinen liikkuminen. Suomen Akatemian julkaisuissa suositellaan akuuttiin selkäkipuun asianmukaisen koulutuksen saaneen henkilön antamaa manipulaatiohoitoa 1). Yhdysvaltalaisen meta-analyysin mukaan manipulaatiohoidosta on kiistatonta hyötyä akuutista alaselän kivusta kärsiville potilaille 2).

Arvovaltaiset Cochrane-suositukset neuvovat hoitamaan myös kroonisia selkäkipuja manipulaatiolla 3). Laaja kanadalainen selvitys päätyy suosittelemaan manipulaatiohoitoa liikenneonnettomuuksien uhrien niskakipujen hoidossa 4).

Myös hoidon pitkäaikaisista vaikutuksista on olemassa luotettavaa tutkimustietoa. Brittiläisessä tutkimuksessa seurattiin kolmen vuoden ajan selkäpotilaiden paranemista. Erot kiropraktikoiden hoitaman koeryhmän hyväksi osoittautuivat selviksi puolen, kahden ja kolmen vuoden seurannan kohdalla 5).

1) Konsensus-kokous 14.–16.10.1996 - Selkäsairaudet (Suomen Akatemian julkaisuja, Edita, Helsinki 6/96)
2) Shekelle, P. G. ym.: Spinal Manipulation for Low-Back Pain (Ann Intern Med 117: 590–598 1992)
3) Van Tulder, M. W. ym.: Conservative Treatment of Acute and Chronic Nonspecific Low-Back Pain (Spine 22: 2128–56, 1997)
4) Cassidy, J. D. ym.: Scientific Monograph of the Quebec Task Force on Whiplash-Associated Disorders: Redefining “Whiplash” and Its Management (Spine 20: 1S–73S, 1995)
5) Meade, T. W. ym.: Randomised Comparison of Chiropractic and Hospital Outpatient Management for Low-Back Pain: Results from Extended Follow Up (British Medical Journal 331: 349–351, 1995)