Ajanvaraus »

Selkäranka ja hermosto

Selkäranka voi vaikuttaa hermostosi toimintaan

Hermostosi valvoo kaikkea mitä kehossasi tapahtuu ja hyvä terveys edellyttää hermostoltasi 100% toimintaa. Hermoston häiriöt voivat vaikuttaa meihin sekä henkisesti että ruumiillisesti. Kun hermot toimivat huonosti, solujen aineenvaihdunta, elinten toiminta ja mielenterveys voivat vaarantua.

Useimmat ihmiset uskovat, että terveellinen ruokavalio, nestetasapaino, säännöllinen liikunta, riittävä lepo ja puhdas hengitysilma pitävät meidät terveinä. Toki ne kuuluvat terveellisiin elämäntapoihin, mutta ei pidä unohtaa HERMOSTOA.

Aivot tuottavat jatkuvasti sähköisiksi impulsseiksi muuttuvia elintärkeitä viestejä, joiden tehtävä on suorittaa tärkeitä toimintoja kehon eri osissa. Miljoonia viestejä kulkee joka sekunti aivoista kehon eri soluihin ja takaisin. Jokaisen hermoston normaalia sähköistä toimintaa häiritsevän tekijän tulisi laukaista hälytyssignaali. Näin ei kuitenkaan käy ennen kuin vahinkoa on jo ehtinyt tapahtua.

Selkäydin pitää sisällään voimanlähteesi - keskushermoston. Se sijaitsee selkärankasi sisällä, joten juuri selkärangallasi on suurin mahdollisuus häiritä hermostosi toimintaa. Koska terveydelliset ongelmat voivat johtua epänormaalisti toimivasta hermostosta, on tärkeää palauttaa selkärangan optimaalinen terveys ja ylläpitää sitä.

Selkärangan 24 nikamaa, kallo ja lantio altistuvat jatkuvasti painovoiman rasitukselle. Rasitusta lisäävät huonot istuma- ja seisoma-asennot, samoin kävelyn, liikunnan ja pientenkin tapaturmien pitkittyneet vaikutukset. Selkärankaa rasittavat myös stressi ja ruoasta, ympäristösta sekä lääkkeistä saatavat kemialliset myrkyt.

Kun selkänikama lukkiutuu virheasentoon, selkäytimeen ja muihin selän hermoihin voi kohdistua painetta. Paine voi häiritä hermoston tärkeitä viestejä. Nikaman virheasentoa ja sen aiheuttamaa lihasjännitystä sekä hermostoon kohdistuvaa painetta kutsutaan kiropraktiikassa SUBLUKSAATIOKSI.

Subluksaation voi aiheuttaa kevytkin toiminta, vaikkapa huono nukkuma-asento, seisominen tai kävely. Se voi syntyä tapaturman kuten työ- tai liikenneonnettomuuden seurauksena. Aiheuttaja voi olla myös stressi tai vamma voi olla synnynäinen.

Selkäranka ja sitä tukevat lihakset ovat tärkeimmät ryhtiin vaikuttavat tekijät. Jotta ryhtisi ja terveytesi olisivat parhaat mahdolliset, selkäsi on oltava mahdollisimman hyvässä kunnossa. Hermosto voi pysyä terveenä kaikissa elämän vaiheissa, kun subluksaatiot havaitaan ja korjataan varhain. Kiropraktikon tavoitteena on poistaa nämä häiriötekijät ja antaa keholle mahdollisuus parantaa itse itsensä.