Ajanvaraus »

Niskan, hartiaseudun ja alaselän jomotus

Aloin olla miltei vakuuttunut siitä, että en pääse koskaan eroon niskan, hartiaseudun ja alaselän jomotuksesta. Usean vuoden ajan kokeilin perinteistä hierontaa yhdistettynä muihin fysioterapian muotoihin esim. lämpö-, sähkö- ja ultraäänihoitoihin. Apua näistä toki olikin, mutta vaikutus jäi aina varsin lyhytaikaiseksi.

Kiropraktisesta hoidosta sain ensimmäisen kerran kuulla ”oikeita” kokemuksia vaimoltani - hän totesi sen olevan hänelle hyvin sopiva ja tehokas hoitomuoto. Omaa epäluuloani ja ennakkoasenteita kiropraktiikkaa kohtaan se ei kylläkään poistanut.

Loppukesästä 2002 tuttu kireyden tunne niskassa alkoi heijastella vasempaan käteen puutumisena aina pikkusormeen ja nimettömään asti. Työkaverin yllyttämänä rohkaisin mieleni ja lähdin kokeilemaan löytyisikö kiropraktiikasta kuitenkin ratkaisua särkyihini ja puutumisiin.

Heti ensimmäisen hoitokerran jälkeen huomasin jotain uutta: välittömästi hoidon jälkeen vasen puoli kehoani, erityisesti olka- ja käsivarren alue tuntui lämpimältä, miltei kuumalta. Puutumisen tunne hävisi oikeastaan jo ensimmäisen kerran jälkeen. Hoitokertojen jatkuessa en voinut olla ihmettelemättä huomaamiani muutoksia itsessäni.

Ilmeisesti selkärankani oli ollut todella lukossa jo pitkään, sillä kuuloaistimuksissanikin tapahtui selvä muutos, ikäänkuin vesi korvasta olisi poistunut. Pään liikeradat pitenivät - autoa ajaessa päätä kääntämällä yllättäen näin ulos kummastakin takasivuikkunasta.

Huomasin myös seisovani suorempana kuin aikaisemmin, hartiat enemmän auki ja hengitys tuntui kulkevan paremmin. Olen noin vuoden verran ennen kiropraktiseen hoitoon hakeutumistani käyttänyt sykemittaria ja kuin vahvistukseksi edelliselle huomasin myös leposykkeeni laskeneen.

Merkittäviä muutoksia. Luulen, että jos olisin vuosi sitten jonkun kuullut tuollaisia väittävän, en ehkä olisi välittänyt edes kommentoida asiaa, sen verran vahvan ennakkoasenteen kiropraktiikkaa kohtaan olin ehtinyt muodostaa.
Mutta esim. tuo leposyke - sehän on suhteellisen helposti ja luotettavasti mitattavissa - olen fyysikon koulutustaustaani hyödyntäen käynyt läpi leposykkeeseeni alentavasti vaikuttavia tekijöitä, mutta muuta kuin saamani hoito ei oikein jää jäljelle.

Ovatko niskaongelmani sitten lopullisesti hävinneet? Tuskinpa, mutta muutos on valtava ja kannustaa lisäksi kiinnittämään huomiota omaan aktiivisuuteen, kuten venyttelyyn kotona. Se tuntuu nyt aiempaa helpommalta.